Teekook

Published on by Kristi

P5094296.JPG

Emadepäevaks tegin oma emale tõeliselt nostalgilise koogi. Kreem olevat vanasti korralik võikreem olnud aga minu käsi seda ei tõusnud tegema.

 

Tainas:

3 dl piima

35 g pärmi

1 muna

100 g suhkrut

0,5 tl soola

0,5 sidruni riivitud koor

100 g võid

450 g nisujahu

määrimiseks munavalget

 

Valmista eelkergitusega pärmitaigen. Pärmi segasin 1 tl suhkruga vedelaks ja lisasin leige piima. Seejärel lisa umbes pool jahust, sega ja lase kerkida soojas kohas umbes pool tundi. Sel ajal vahusta pehme või ja muna suhkruga, lisa maitseained. Sega muna ja või vaht eeltaignasse, lisa sool ja ülejäänud jahu. Klopi puulusikaga kuni tekivad õhumullikesed ja tainas hakkab kausi küljest lahti lööma.

Pane tainas võitatud kõrge äärega plaadile. Kasutasin 20*30 klaasvormi. Aja märja käega ühtlaselt laiali ja lase kerkida kahe kordseks. Kui väga võimsalt kerkib siis võiks vahepeal natuke alla suruma ja laskma uuesti kerkida. Minul kerkis liiga võimsalt ja pärast küpsetamist vajus valmis kook vormi keskelt kokku. Enne ahju panemist määri õrnalt (muidu vajub kohe tainas kokku) munavalgega ja kata kook sõmera kattega. Küpseta180 kraadi juures niikaua kuni kook hakkab muutuma helepruuniks. Lase jahtuda. Jahtunud kook võta vormist ja lõika keskelt pooleks. Määri alumine kiht keedukreemiga ja pane teine pool ka peale. Oleks hea kui kook saaks mõned head tunnid (3-6h) seista enne kui sööma asute.

 

Sõmer kate:

100 g nisujahu

3 sl suhkrut

60 g võid

 

Haki ained segamini ja sega käte vahel niikaua kui kõik on segunenud ja jäävad tombulised  tükid.

 

Keedukreem:

0,5 l piima

1 munavalget

2 munakollast

75 g suhkrut

60 g jahu

60 g võid

vaniljet

 

Sega munad, lisa suhkur ja vahusta natukene kuni munasegu hakkab kergelt valgenema. Seejärel sega jahu. Piim aja keema koos vaniljesuhkruga. Veel parem, kui on vaniljekaun mida piimas keeta. Lisa piim kuumalt kreemilse ja sega samal ajal pidevalt. Pane see segu uuesti tulele ja sega kuni esimese keemiseni. Segu peab muutuma kreemikaks. Lõpuks lisa või. Olen pehme või lisanud üsna kuumale kreemile. Õigem on vist lasta kreemil natuke jahtuda ja siis lisada pehme või.

P5094297.JPG

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post